Συγκεκριμένα, ανακοίνωση του ΚΣΕΔ Λάρνακας αναφέρει ότι από τις 13.00 της Δευτέρας 17 Μαρτίου, εκτελεί επιχείρηση Έρευνας και Διάσωσης για εντοπισμό αγνοούμενων ατόμων ένεκα ανατροπής βάρκας μεταναστών στη θαλάσσια περιοχή 30ΝΜ νοτιοανατολικά του Κάβο Γκρέκο εντός της Περιοχής Ευθύνης Έρευνας – Διάσωσης της Κυπριακής Δημοκρατίας (FIR Λευκωσίας) και εκτός χωρικών υδάτων.
Προστίθεται ότι «η επιχείρηση βρίσκεται σε εξέλιξη υπό τον συντονισμό του ΚΣΕΔ και συμμετέχουν σε αυτή ένα πολεμικό πλοίο, ένα ελικόπτερο και ένα μη επανδρωμένο αεροσκάφος του ΓΕΕΦ και τέσσερα σκάφη της Λιμενικής και Ναυτικής Αστυνομίας». Ακόμα, στην επιχείρηση συμμετέχουν ένα ελικόπτερο της Αστυνομίας, νοσηλευτές της Υπηρεσίας Ασθενοφόρων του ΟΚΥπΥ και προσωπικό της Αστυνομίας Κύπρου.
Πληροφορίες του ΚΥΠΕ, αναφέρουν, επίσης, ότι πέραν των επτά σορών που έχουν, μέχρι στιγμής, διασώθηκαν και δύο επιζώντες.
Πάντως, πληροφορίες οι οποίες μεταδόθηκαν, από χθες, Κυριακή 16 Μαρτίου 2025, από την ανεξάρτητη πρωτοβουλία υποστήριξης προσφύγων και μεταναστών που βρίσκονται σε κίνδυνο στη θάλασσα, Alarm Phone, κάνουν λόγο για περίπου 23 επιβαίνοντες και πολλούς αγνοούμενους.
🆘️ from ~23 people in distress on their way to #Cyprus!
— @alarmphone (@alarm_phone) March 16, 2025
Yesterday evening, relatives sent us the last known position of the group. We could never reach the people in distress since. pic.twitter.com/5CmqfWznn2
Σημειώνεται ότι πρόκειται, όπως επισημαίνεται στην ιστοσελίδα τους, για μια τηλεφωνική γραμμή έκτακτης ανάγκης που λειτουργεί 24/7 και παρέχει βοήθεια σε ανθρώπους που επιχειρούν να διασχίσουν τη Μεσόγειο για να φτάσουν στην Ευρώπη.